maandag 4 augustus 2014

In de vakantie leer je ongemerkt

De statistieken van dit blog dalen naar 0 bezoekers per dag; logisch, want het is vakantie in alle delen van het land. Maar ik blijf juf, ook in de vakantie. En ik heb een paar voorbeelden van wat de vakantie je kan opleveren op het gebied van leren... als je ervoor open staat.
Niet rekenen in de zomermaanden heeft een zon- en een schaduwkant. Voor leerlingen die naar de brugklas gaan is de periode van niet-rekenen eigenlijk te lang. Zij moeten weer flink bijspijkeren als de school begint. Ze hebben dan vaak tien weken niet gerekend; hooguit een beetje met geld.
En misschien met Yahtzee, dat is trouwens een mooie oefening in cijferend rekenen. Er zijn meer spelletjes waarbij je spelenderwijs nog wat rekent: dart, kaarten, scrabble. En sudoku's scherpen de geest.
Persoonlijk vind ik het wel lekker om niet te veel te rekenen wat vakantie-activiteiten kosten, maar onbezorgd te genieten.

Je kennis van Frans, Duits en Engels kan in de zomer worden toegepast, en verbeterd. Misschien zelfs een andere taal. Mij is het niet gelukt het Zweeds onder de knie te krijgen; dat is een lastige taal.

De natuur spijkert - als je daar voor open staat - je kennis van bloemen, vogels en vlinders bij.

Elke reis kan Aardrijkskunde zijn. Als je in plaats van navigatie-apparatuur kaart leest word je er wijzer van. Hoogtelijnen betekenen klimmen of dalen, de ligging van steden is vaak strategisch en je vindt door zijwegen in te slaan de mooiste plekjes. De Geschiedenis ligt voor het oprapen in steden, kerken en musea.De grootste winst op gebied van leren valt te behalen als je in de vakantie veel kunt lezen. Je hebt meer tijd en meer rust, en de vrijheid om te lezen wat je zelf wilt. Elk boek is een trede in je ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten