donderdag 27 februari 2014

Zet de tijd naar jouw hand

Tijd kun je maar één keer besteden, net als geld. Dat is een reden om er zuinig mee om te gaan en waar mogelijk tijd te sparen. Doe je voordeel met onderstaande tips, speciaal in de examenperiode.
Gebruik de bespaarde tijd voor dingen die je leuk en belangrijk vindt.

1. Gebruik een horloge
Als je een horloge draagt ben je je beter bewust van de tijd.
Een analoog horloge (met wijzers en duidelijke wijzerplaat) is voor de meeste mensen het handigst, omdat je daar snel op kunt zien hoeveel tijd je nog hebt. Met een wekker of de timer van je telefoon kun je tijd slim indelen.

2. Houd je spullen op orde
Je verliest zo geen kostbare tijd met lenen van potloden of een rekenmachine. Goed gereedschap is het halve werk. Geef  in huis of in je tas alles een vast plek, dan hoef je nooit lang te zoeken. Berg spullen die je niet gebruikt weg.
Een leeslint of bladwijzer in agenda en boeken bespaart  je veel zoek-tijd.


 
 


3. Maak tijd voor leuke dingen
Zet op vaste momenten je taken op een rijtje, zodat je weet wat je nog allemaal moet en wilt doen. Dan weet je ook hoeveel vrije tijd je over hebt. Je zult verbaasd staan over wat allemaal mogelijk is. In drukke weken kun je best een paar uur vrij maken voor een film.

4. Werk rustig
Soms kun je met langzaam werken toch tijd besparen.
Door rustig na te denken over je taken maak je minder fouten en hoef je opdrachten maar één keer te doen. Goed lezen helpt.

5. De olifant van de dag
Is er iets waar je erg tegenop ziet, een moeilijke, ingewikkelde klus of een groot werkstuk? Dat wordt de olifant van de dag genoemd. Doe die klus als eerste; dan ben je daar tenminste van af. Er kan ook een olifant van de week zijn, of van het weekend.

6. Blijf uit de buurt van tijdverspillers
Probeer niet te blijven plakken aan tv-programma's waar je eigenlijk niets aan vindt. Ga in die tijd iets leukers of nuttigers doen. Beperk de tijd die je aan de social media besteedt. Laat niets of niemand jouw tijd vermorsen; wees baas over je eigen tijd.

7. Verdeel een grote klus in stukken
Opdrachten kunnen te groot of ingewikkeld zijn. Verdeel ze in overzichtelijke stukken en werk die één voor één af. Begin direct aan het eerste deel, dan heb je daar voldoening over.
 

8. Doe eens gek
Een enkele keer kun je jezelf toestaan om alle tips te vergeten; dan mag je tijd verlummelen en lekker rommel maken. Dat voelt als vakantie (*) Geniet er van!

(*) Mezelf geef ik elke dag een uur vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten