dinsdag 21 april 2015

Rekenen met oma

tips voor iedere oma, buurman, ouder of vriend die wil helpen met rekenen.

VRAAG AAN DE LEERKRACHT
Vraag aan de leerkracht op school voor welke onderdelen van rekenen moet worden geoefend. Dat kunnen bijvoorbeeld de tafels zijn, of het cijferend rekenen op papier. Rekenen met breuken of procenten en omrekenen van cm naar dm zijn ook weleens het struikelblok. Op de site van www.juf-hannah.nl  kun je voor alle onderdelen oefenbladen vinden. Er zijn tientallen vergelijkbare sites.

INTERNET
Misschien staat er wel te veel op internet, en kun je moeilijk kiezen. Voor de tablets en smartphones zijn heel veel APPS te vinden, gratis (daar zit dan reclame bij) of voor een klein bedrag. Dure programma's hoef je niet te kopen!
Gebruik handige zoekwoorden op google of youtube, zoals rekenen, breuken, gelijknamig maken, deelsommen enz. Ik heb op Pinterest leuke ideetjes gevonden om zelf te knutselen (maak een waslijn om kaartjes met getallen van klein naar groot op te hangen).
Meld je aan bij www.beterrekenen.nl en je krijgt elke dag vier leerzame sommen!

TAFELS
Voor wie graag iets onder de knie wilt krijgen is oefenen de sleutel naar succes.
De tafels moet je veel oefenen, dat kan in elke vrije minuut. Samen met je mobiel of rekenmachine kun je de tafels zelf trainen: tik 7 x 8 in en voordat je op de =toets drukt probeer je zelf het antwoord te geven. Zoek uit welke tafelsommen het lastigst zijn, en oefen die extra. Maak bijvoorbeeld kaartjes met die lastige sommen: op de voorkant 8x9 op de achterkant 72

UITREKENPAPIER
Kladpapier mag je gebruiken, en soms moet het zelfs. Noem het maar uitrekenpapier, je grootste hulp bij het rekenen. Een leitje is misschien wel leuker om te gebruiken.
Schrijf mooie duidelijke getallen, dan maak je minder fouten.

GELD
Rekenen met geld doe je in het dagelijks leven het meest. Aftreksommen kun je daar mooi mee oefenen. Bij de kassa kun je proberen van tevoren uit te rekenen hoeveel geld je moet betalen of terug krijgt. Bijvoorbeeld: je moet 7,85 euro betalen en betaalt met een tientje. Hoeveel krijg je terug?

SCHATTEN
Je kunt een spelletje maken van schatten, dat is ook een rekenvaardigheid.
Bij veel sommen is het handig eerst te schatten wat er uit zal komen
Schat samen hoeveel de boodschappen in je mandje kosten.
Schat hoe lang je over een fietsritje zult gaan doen.
Schat hoeveel km een autorit is, voordat je het door de TomTom of reisplanner laat uitrekenen.

SPELLETJES
Bij veel bord- en kaartspellen komt rekenen om de hoek kijken. Laat je kind de punten optellen. Kies bewust spellen waarbij gerekend wordt: YAHTZEE, Darts.
Of bedenk je eigen spel.

HELP EEN ANDER
Mijn oudere leerlingen zet ik weleens in om jongere leerlingen te helpen. Als je iets uit kunt leggen aan een ander ben je alweer een stapje verder.

Veel rekenplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten