woensdag 17 december 2014

Onderzoekend leren

Hoe zit de wiskundige ruimtefiguur BALK in elkaar? Dat kan de docent natuurlijk helemaal uittekenen op het bord, en erbij vertellen hoeveel  hoekpunten er zijn, welke lengtes de ribben hebben. Maar het is leuker om dit zelf te ontdekken, daarbij je eigen fouten te maken en te corrigeren.



Rond dit thema komen de rietjes en pijpenragers weer tevoorschijn en maken de leerlingen zelf een draadfiguur van de balk. Mooi om te zien hoeveel verschillende aanpakken en leerstijlen er zijn. De ene leerling denkt eerst, legt de materialen overzichtelijk neer; anderen beginnen zonder plan, en lopen daardoor soms vast. Belangrijk lesonderdeel is dan de reflectie, samen bespreken hoe je een opdracht aanpakt.

met langere rietjes is het bouwen van een kubus nog leuker

 
 
TIP: De verbindingsstukjes maak je door een stuk pijpenrager dubbel te vouwen,
en dan de twee uiteinden halverwege om te vouwen.

woensdag 10 december 2014

Schrijvend Rekenen

Gisteren was ik naar een conferentie over dyscalculie en hulp aan zwakke rekenaars. Het was de reis en de tijdsinvestering méér dan waard. Ik kreeg veel tips over leermiddelen en didaktiek.



Ook de leertechnieken die bij Rekenen worden aangeleerd kwamen aan de orde. Daarbij introduceerde Cathe Notten de term denkpapier in plaats van kladpapier. Een betere benaming, omdat de waarde van het opschrijven van tussenstappen groot is. Zo laat je zien hóe je denkt en rekent; die informatie kan voor de docent nuttig zijn. Rekenen is meestal een meer-stappen-plan. Bij proefwerken van andere vakken krijg je vaak ook punten voor de tussenstappen (en minder punten als je ze overslaat...).

Het allerbelangrijkste voor zwakke rekenaars zijn docenten die onvermoeibaar uitleggen, op het passende niveau; docenten die Rekenen leuk en belangrijk vinden. Ik bof, op mijn school werken er daar een aantal van!

maandag 8 december 2014

Stokpaardje heeft een naam.

Ik heb af en toe het gevoel dat Leren Leren vooral een stokpaardje van mij persoonlijk is. Maar ik heb er dankzij links op facebook een historische naam voor gevonden. Comenius bedacht al in de 17e eeuw de naam Mathetiek. Naast didaktiek en pedagogiek kan de mathetiek een grotere rol gaan vervullen in het onderwijs.

 
Soms heb je zo'n opsteker eventjes nodig; ik blijf zoeken naar werkvormen en hulpmiddelen die het leren kunnen versterken. Schrijvend leren blijft hoog op mijn lijstje staan, of knippen en plakken, maar zingend leren mag ook....
kijk maar op youtube:  Order of Operations - Colin Dodd